Инициативи

История

                В последните няколко години в българското планинско колоездене се създаде истински календар с предварително насрочени състезания. Те бяха обединени в „Българските колоездачни серии“, зад които пък стои организация, наречена Българска колоездачна лига (БКЛ).

                Тя стартира през 2015 година с целта да преодолее проблемите с организирането на състезанията, свързани с продължаващите неуредици в Българския колоездачен съюз.


                Целта на БКЛ не е да замества БКС, а да обедини всички клубове, организатори на състезания и други вело събития за взаимопомощ и създаване на общ спортен календар, както и физически лица, които помагат дейността.

                На 18 януари Българската колоездачна лига ще проведе своето Общо събрание, а в тази връзка от БКЛ отправят покана към всички клубове и физически лица, които биха пожелали да станат членове на сдружението, да се присъединят към него.

                Почти всеки активно състезаващ се в последните години планински колоездач би трябвало да е чувал за Българските колоездачни серии. Малцина обаче може би знаят, че зад тях всъщност стои една организация, наречена Българска колоездачна лига (БКЛ).

                Нейното начало бе поставено през 2015 г. (юридическата регистрация последва през 2016 г.) с желанието да се преодолеят проблемите около състезанията, произтичащи от продължаващите години наред неуредици в Българския колоездачен съюз, който по силата на Закона за спорта и съответния лиценз играе ролята на спортна федерация за колоездачния спорт. Някой веднага би казал, че БКЛ има ролята на „втори синод“, но това далеч не е така.

                В продължение на три състезателни сезона организацията доказа, че може да развива и поддържа устойчив и предвидим спортен календар в няколко дисциплини на планинското колоездене, при това както без съдействие от БКС, така и в сътрудничество с него.

                Така че целта на БКЛ не е да бъде „контра“ на някого, а просто да обедини хората, които са реални и дейни организатори на състезания, а и на други колоездачни събития и активности, за да могат взаимно да си помагат и да се координират при изработването на спортен календар, провеждането на мероприятия и изобщо при необходимост от общи действия. В този смисъл, и доколкото уставът на сдружението предвижда по-широк обхват на дейността, една такава организация има потенциал да се превърне в обединяваща структура за повечето колоездачни клубове в страната, а и за физически лица, които желаят да подпомагат дейността и заложените цели.